Examen

Uiteindelijk is het doel om af te rijden. Dat is natuurlijk spannend maar dat moeten we ook niet overdrijven. De meeste mensen maken zich ook niet heel druk voor een toets op school terwijl dat ook gezien kan worden als een soort examen. Bedenk ook dat gezonde spanning ook goed kan zijn en kan zorgen dat je alert bent en blijft. Hieronder nog een aantal tips:

Wees zeker van jezelf. Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent en voldoende bent voorbereid. Onzekerheid is nooit goed en al helemaal niet voor een examen. Zorg dat je een volledige controle over het voertuig hebt. Jijzelf kunt het beste inschatten hoe zeker je bent in je rijgedrag. Is dat voor je gevoel nog niet voldoende neem dan nog een aantal lessen extra.

Als je snel nerveus bent, zorgt dat snel voor onnodige afleiding. Misschien is het voor jou dan beter eerst een tussentijdse toets te doen. Dit is een toets die, gelijk aan het normale examen, afgenomen wordt door een examinator van het CBR om te kijken waar je op dat moment staat. Zie het als een proefexamen waarbij je ook nog een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen kunt verdienen voor je eerste examen.

Dit is echt vervelend maar hiervoor hebben ze het faalangst-examen bij het CBR. Je krijgt wat meer tijd dan bij een regulier examen en tijdens het examen mag je even om een time-out vragen om bijvoorbeeld weer even tot rust te komen.

Als je voldoende rust van tevoren hebt gehad presteer je beter. Heb je je examen bijvoorbeeld ’s morgens, zorg dan dat je op tijd naar bed gaat. Of als je vanuit werk/school komt vertrek dan op tijd zodat je niet gehaast bent.

De bijzondere verrichtingen vinden veel leerlingen vaak moeilijk. Maar denk eraan dat deze echt niet foutloos hoeven te gaan. Het is belangrijker dat je goed om de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers denkt dan dat de verrichting foutloos gaat.

Je kent dat wel, de ervaring van een klasgenoot of neef die de allermoeilijkste routes moest rijden en dus zakte, of een *@#!@ van een examinator had. Vaak kloppen de verhalen niet maar leiden jou wel af van waar het om gaat en dat is jouw examen. Er zijn geen moeilijke of makkelijke routes. Je mag fouten maken, wij maken ook fouten. Vaak wordt gezegd dat je gewoon overdreven moet kijken, maar zakt zo’n kandidaat toch. Een examinator heeft dat door. Kijk bewust en regelmatig en rijdt zoals je dat tijdens de lessen altijd gedaan hebt.

Ga niet je eigen examinator spelen. Met andere woorden, ga jezelf niet beoordelen. Stel dat je een heel klein foutje, die niet erg is, van jezelf opmerkt.  Als je daar dan teveel over na gaat denken loop je het risico dat je een ernstige fout maakt die anderen juist in gevaar kan brengen. Het resultaat zal zijn dat je uiteindelijk zakt. Iedereen maakt fouten maar het gaat erom dat je ze oplost en dit op een veilige en vlotte manier doet. Die examinator zit ervoor om te beoordelen of jij dat foutje durft te maken en of je oplossing veilig en vlot genoeg is.

Het klinkt logisch maar is wel belangrijk. Als je nerveus bent concentreer je dan voordat je begint even op je ademhaling. Adem 4 seconden rustig in door je neus, houdt je adem even vast en adem dan in 4 seconden weer rustig uit door je mond. Doe dit een keer of 4 en je hartslag zal wat rustiger worden.

Klinkt gek maar heb je last van examenstress, eet dan ongeveer 2 uur van tevoren een of twee bananen. Hierin zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Ook kauwgum en pepermunt kunnen je helpen met concentreren.

Drink geen energiedrankjes want die veroorzaken vaak een dip….

Je kan natuurlijk altijd langs een reformwinkel voor advies maar kun je de spanning echt niet meer aan dan kun je altijd even langs je huisarts voor medicijnen die je hartslag rustig houden. Wacht hier echter niet mee tot 1 dag voor je examen maar zorg dat je een keer met die medicijnen hebt gereden om te testen wat het effect voor jou is.

Hoe snel slaag je?

Dat ligt onder andere aan;

 • Leervermogen                             
  • Hoe snel leer je?
 • Regelmaat
  • Les je steevast elke week of sla je regelmatig een week (of meer) over?
 • Wanneer les je?
  • Les je alleen maar in dal-uren (altijd rustig op de weg)
 • Ervaring
  • Heb je bijvoorbeeld al een trekker- of brommerrijbewijs
 • Kennis en plannen
  • Haal je je theorie op tijd
  • Zorg dat je Rijbewijsbijrob op tijd machtigt om examen aan te vragen
  • Zorg dat je in een vroeg stadium je gezondheidsverklaring regelt

Mijn doel is jou te coachen tot je een veilige, vlotte, zelfstandige en verantwoordelijke automobilist bent die vol vertrouwen in een auto stapt. Dat dit uiteindelijk beloond wordt met een rijbewijs is dan een detail. Examentips? 

Je hebt de keuze om examen te doen in Emmeloord of in Meppel en zelfs Heerenveen en Zwolle is mogelijk. Lessen kan vanuit de gehele Noordoostpolder tot de lijn Oldemarkt, Steenwijkerwold, Steenwijk, Meppel, Zwartsluis en Vollenhove.